Sectoren Uw vastgoed in veilige handen Ontdek de beveiligingsoplossingen op maat voor vastgoedbeheerder Lees verder  
video img

Tabel toelichting

  • 1. TOELICHTING

    Deze tabel bevat gegevens over misdrijven die door de politie zijn geregistreerd. Behalve de absolute aantallen misdrijven zijn in de tabel ook de aantallen misdrijven per 1000 inwoners in de betreffende gemeente of regio opgenomen. Daarnaast bevat de tabel het aantal misdrijven dat inmiddels is opgehelderd en het aantal verdachten dat bij deze misdrijven is geregistreerd. De cijfers zijn uitgesplitst naar gemeente van plegen, regionale eenheid, soort misdrijf en jaar van melden.

    Sinds juli 2018 is het voor de politie niet meer mogelijk om meerdere delicten, die verband met elkaar houden (samenloop), in één registratie vast te leggen. Een voorbeeld hiervan is een straatroof waarbij een vuurwapen (wapenbezit) wordt gebruikt. Indien in één registratie meerdere delicten voorkomen, werd vóór juli 2018 alleen het zwaarste delict geteld. Als gevolg van deze aanpassing is bij een aantal delicten, zoals wapenhandel en huisvredebreuk een toename zichtbaar ten opzichte van 2017. Deze toename is dan ook vooral zichtbaar in de laatste 6 maanden van 2018. Op het totaal aantal misdrijven heeft deze aanpassing een beperkt effect. Voor 2018 veroorzaakt dit een stijging van circa 0,5%.

    Sinds 30 april 2020 is het mogelijk om via internet aangifte te doen van WhatsAppfraude (vriend-in-noodfraude). Hiervan werd veelvuldig gebruik gemaakt. In de maanden mei t/m december 2020 werden circa 20.000 aangiften van WhatsAppfraude gedaan. Deze aangiften zijn echter niet allemaal als valsheid in geschrifte geregistreerd maar een deel is (ten onrechte) als computervredebreuk geregistreerd.

    Gegevens zijn beschikbaar vanaf 2010.

    Status van de cijfers:

    De cijfers over de jaren 2010-2021 zijn definitief. De cijfers over 2022 en 2023 zijn voorlopig.

    Wijzigingen per maart 2024:

    De cijfers over 2021 en 2022 zijn vernieuwd. De cijfers over 2021 zijn definitief geworden. De cijfers over 2023 zijn nieuw.

    Wanneer komen er nieuwe cijfers?

    De voorlopige cijfers over 2024 verschijnen in maart 2025.

  • 2. DEFINITIES EN VERKLARING VAN SYMBOLEN

    Definities:

    Regionale eenheid
    De Nationale Politie bestaat uit tien regionale eenheden. De organisatie van de Nederlandse politie is per 1 januari 2013 als Nationale Politie ingericht. Het is een landelijk korps dat bestaat uit tien regionale eenheden, één landelijke eenheid en een landelijke concerndienst waarin de ondersteunende afdelingen zijn ondergebracht. Dit ene landelijke korps vervangt alle voormalige politiekorpsen en -diensten. Dit is geregeld in de Wet van 12 juli 2012 tot vaststelling van een nieuwe Politiewet (Politiewet 2012).

    Misdrijven
    De feiten, strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht en in tal van bijzondere wetten, waaronder de Opiumwet, de Wegenverkeerswet en de Wet wapens en munitie.

    Geregistreerd misdrijf
    Een misdrijf, door de politie vastgelegd in een proces-verbaal van aangifte of in een ambtshalve opgemaakt proces-verbaal.

    Soort misdrijf
    Het soort misdrijf is ingedeeld volgens de Standaard Classificatie Misdrijven (Politie) 2010.

    Registratie van verdachte
    Een persoon wordt door de politie als verdachte van een misdrijf geregistreerd wanneer een redelijk vermoeden van schuld aan dat misdrijf bestaat.

    Opgehelderd misdrijf
    Misdrijf waarbij tenminste één verdachte bij de politie bekend is, ook al is deze voortvluchtig of ontkent hij/zij het strafbare feit te hebben gepleegd.

    Verklaring van symbolen:

    niets (blanco) : het cijfer kan op logische gronden niet voorkomen
    . : het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim
    * : voorlopige cijfers
    ** : nader voorlopige cijfers

    De aantallen zijn afgerond op veelvouden van vijf. Hierdoor kan het voorkomen, dat de som van de detailgegevens afwijkt van het totaal.

  • 3. KOPPELINGEN NAAR RELEVANTE TABELLEN EN ARTIKELEN

    Relevante tabellen:

    De verbijzondering van de diefstallen is te vinden in de tabel: Geregistreerde diefstallen; diefstallen en verdachten regio.

    Gegevens over unieke verdachten zijn te vinden in de tabel: Verdachten; geslacht, leeftijd, herkomst, opleiding, huishoudensinkomen.

    Deze tabel kent verschillen in telwijze ten opzichte van de vorige reeks over geregistreerde criminaliteit:

    - De cijfers worden ingedeeld volgens de gemeente-indeling van het betreffende verslagjaar.
    - ‘rijden met een ongeldig rijbewijs’ en ‘overige drugsmisdrijven’ tellen als misdrijf.
    - Misdrijven gepleegd in het buitenland tellen niet mee.
    - Misdrijven die zijn aangegeven in een andere regio dan de pleegregio worden niet meegeteld als een kopie van de aangifte in de registratie van de pleegregio voorkomt.
    - De misdrijven ‘doorrijden na ongeval’ en ‘rijden onder invloed’ werden voorheen door een beperking van het registratiesysteem integraal toegevoegd aan het aantal misdrijven. In deze tabel tellen net als voor alle andere misdrijven alleen de zwaarste misdrijven per incident.
    - De cijfers zijn beschikbaar vanaf 2010 in plaats van 2005.

    In de jaren 2005 t/m 2009 gebruikte de politie andere registratiesystemen en kunnen de cijfers niet gepresenteerd worden naar de gemeente-indeling van die periode. De misdrijven van 2005 t/m 2009 zijn wel terug te vinden in de tabel met gemeente-indeling 2016: Geregistreerde criminaliteit; soort misdrijf, regio (indeling 2016).

    Informatie over gemeentelijke herindelingen en grenswijzigingen is te vinden in Herindelingen en grenswijzigingen.

    Meer informatie is te vinden op de themapagina Veiligheid en Recht.

  • 4. BRONNEN EN METHODEN

    De onderzoeksmethode van deze tabel is te vinden in de onderzoeksbeschrijving Geregistreerde criminaliteit. Het soort misdrijf wordt gepresenteerd volgens de Standaardclassificatie misdrijven (Politie) 2010 en de toelichting is te vinden bij Toelichting op Standaardclassificatie Misdrijven 2010.

  • 5. MEER INFORMATIE / BRON

    Infoservice

    Copyright (c) Centraal Bureau voor de Statistiek, Den Haag/Heerlen
    Bron: CBS

Criminaliteit Statistieken

Geregistreerde Criminaliteit; soort misdrijf, regio

Soort Misdrijf Aantal
Sterrenbeoordeling

Hoe zou je ons beoordelen?

Kies een sterrenbeoordeling hieronder!

Doe de gratis security scan
Security Scan
Ontvang een vrijblijvende offerte op maat
Offerte
Chat direct met een medewerker
WhatsApp
Start een chat met de Lotte
Lotte

Contact via WhatsApp

Selecteer een van de afdelingen hieronder om direct via WhatsApp te chatten, of stuur een e-mail voor een terugbelverzoek naar verkoop@schippersecurity.nl voor verkoopvragen, of naar werken@schippersecurity.nl voor vacatures.